Dagens tagg: Svenska Vispriset 2015 tilldelas Christina Kjellsson

Låtskrivare, ordkonstnär, författare och föreläsare. Christina Kjellsson är ett välkänt namn inom den nordiska viskonsten och jublet var enhälligt när pristagarens namn tillkännagavs lördagen den 31 oktober vid en nordisk visträff strax söder om hennes hemstad Göteborg.

Svenska Vispriset, som är instiftat av Riksförbundet Visan i Sverige, tilldelas en person eller organisation som under längre tid har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Pristagaren kan vara en utövande artist, eller någon som har arbetat för visan organisatoriskt eller pedagogiskt. Årets pristagare Christina Kjellsson uppfyller samtliga villkor.

Juryns motivering:

”För att hon komponerar tydliga och tankeväckande visor om livet i vår samtid. Visor som berättar om sorger och glädjeämnen, mänskliga tillkortakommanden, eller bara helt vanliga dagar, med en poetisk precision, humor och allvar.

2008 gav Christina Kjellsson ut boken Rim och reson – om att skriva vistexter.

Som pedagog vid Nordiska visskolan i Kungälv och Visskolan i Västervik har Christina arbetat med visornas textkvalitet och uppmuntrat eleverna att skriva eget material för att vi i framtiden ska ha en ännu rikare visskatt att gräva ur.

Sju album, en blogg, en barndomsskildring, spelningar och seminarier har spridit Christina Kjellssons ord och musik till åtskilliga läsare och lyssnare. Kanske är skaran som nynnar hennes visor, större än den som känner till upphovspersonen.

Men det är väl så musikbranschen ser ut – som en Cirkus.”


Svenska Vispriset 2015 finansierades av: Fänneslundafestivalen, Göteborgs Visfestival, Ruben Nilson-Sällskapet, Visans Vänner i Göteborg, Visans Vänner i Mariestad, Visans Vänner i Stockholm, Visans Vänner i Södra Skåne, Visans Vänner i Sölvesborg, Visans Vänner i Uddevalla, Visans Vänner på Tjörn, Visklubben Skeppet, Visum i Umeå, samt Yrkestrubadurernas Förening.

Juryn har bestått av Stina Elg och Billey Shamrock, i samarbete med Riksförbundet Visan i Sverige.
Priset överlämnades av Håkan Hultin, ordförande i Riksförbundet Visan i Sverige (RVS)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-